05.01.2017 - 11:30
Интренационалното жири на Охридската академија на хуманизмот едногласно одлучи Светската награда за хуманизам за 2017 година да му ја додели на...
05.01.2017 - 10:14
Друштвото на писателите на Македонија соопштува дека денеска (среда, 4 јануари) во Кичево ненадејно почина писателот Стојмир Симјановски. Посмртните...
04.01.2017 - 13:34
Традиционалните маски - зет и невеста, Глупавиот Август и музичарите, заедно со останатите со кои на сатиричен начин се опишуваат случувањата во...
01.01.2017 - 09:43
Македонската опера и балет вечер од 20 часот ќе одржи новогодишен концерт насловен „Руска бајка“ на кој ќе бидат изведени дела од познатите руски...
28.12.2016 - 08:56
Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска ќе се одржи средба со македонски автори, на која ќе бидат прогласени најчитаните македонски...
27.12.2016 - 15:53
Музичкиот состав „Љубојна“ 2016 година ќе ја заокружи со промоција на најновиот албум „Радио Љубојна“, како дел од одбележувањето на 15 годишнината...
24.12.2016 - 11:20
Писателот Мето Јовановски, кој беше беше претседател на Македонскиот ПЕН центар и прв претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права, почина...
22.12.2016 - 09:29
На конкурсот за традиционалните награди на Друштвото на писателите на Македонија за најуспешни остварувања во 2016 година, досега пристигнале 75 дела...