Новинар: Благојчо Костадинов

Директорите на националните архиви од поранешна СФРЈ денеска се сретнаа во Скопје

Првите луѓе на националните архиви од државите сукцесори од поранешна СФРЈ овластени од своите влади седнаа на заеднички состанок во Скопје каде се разговараше ...

Форум за образовен егзодус: Дали Македонија подготвува готов кадар за работа надвор?

Не само за работа туку и за подобро образование и функционален систем, младите се почесто заминуваат од Македонија - констатираа дел од експертите на денешниот ...

Протести за повисоки плати, владата разбира, но не кажува дали платите ќе се покачат

Трети ден без средба остануваат вработените од Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и Агенцијата кои се незадоволни од ...

Три години од членството во НАТО

По 21 година во чекачна Македонија на денешен ден пред три години стана 30-тата членка на НАТО Алијансата. 27 март е датум кога државата ја ја запечати својата ...

Студио 10 - Разговор со Весна Попоска

Министерство на СДСМ протестира против министерство на ДУИ, вработените во министерството за култура бараат пари од финансии

Вработените во Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и Агенцијата за филм излегоа на протест поради незадоволство од месечните ...

Меѓународната заедница со остри критики за корупцијата

Два дена после извештајот  за човековите права во Македонија на Стејт Департментот на САД меѓународната заедница со остри критики. Американската амбасадорка ...

Потпишан грант за изградба на пречистителна станица за отпадни води во Скопје

Со грант од Европската унија тежок 70 милиони евра ќе се гради пречистителната станица за отпадни води во Скопје. Претходно, во 2019 преку заем беа обезбедени 136 ...

Врие во синдикатите, дали колективен договор за јавниот сектор ќе биде решение за платите и одливот на кадар

По одржувањето на средбата на социјално економското тело на која се дискутираше за нацрт законот во јавниот сектор и колективните договори. Според синдикатите, ...

Од утре почнува расправа за новиот закон за плати во јавниот сектор

Првиот човек на синдикатот на УПОЗ смета дека вработените во јавниот сектор каде се работи за 110 000 работници кои земаат плата која е скоро колку минималната е ...