Дали на време и вистински, банките им помогнаа на граѓаните и на фирмите во времиња на тешка економска криза?
Foto

Дали на време и вистински, банките им помогнаа на граѓаните и на фирмите во времиња на тешка економска криза?

Ново одложување на ратите за кредити - кој ќе има право да бара и за кои кредити? Банките со профит од скоро 45 милиони евра во првото полугодие - добивките се топат, но секторот и натаму профитабилен. Дали на време и вистински, банките им помогнаа на граѓаните и на фирмите во времиња на тешка економска криза? Пропаѓањето на еуростандард банка го отвори прашањето - дали е разнишана довербата во банкарскиот сектор.

Анкети - што мислат граѓаните за банките. Што велат банкарите, дали е стабилен секторот? Како може банкарите да и помогнат на економијата, дали има услови за поевтини кредити? Банките имаат вишок пари - дали ќе станат клучни финансиери на владата или планираат засилено кредитирање и на фирмите и на граѓаните.

Дебатираа: Петар Гошев поранешен гувернер, Глигор Бишев директор на Шпаркасе банка и Марјан Петревски униврезитетски професор.

0 Коментари

Остави коментари