Стаматоски: Блаже Конески е втемелувач на најсуштинските вредности за македонскиот јазик
Foto

Стаматоски: Блаже Конески е втемелувач на најсуштинските вредности за македонскиот јазик

Единствениот жив македонист од првата генерација студенти во 1945-та година, 95-годишниот професор Трајко Стаматоски, во рамките на манифестацијата „2021 – Година во чест на Блаже Конески“, а по повод 100-годишнината од раѓањето на великанот, за Телевизија 24, во рубриката „Разговори за Конески“ во емисијата „Студио 10“ зборува за лингвистот Конески и за обемните проучувања на неговото лингвистичко творештво.

Стаматоски вели дека Блаже Конески е втемелувач на најсуштинските вредности за македонскиот јазик.

Интервјуто со професорот го направи Огнен Јанески:

0 Коментари

Остави коментари