Економија

Производителите на сончоглед бараат намалување на ддв од 10% на 5%

Сончогледот кој се користи за производство на масло за јадење е се уште луксузен производ и четири месеци откако за ова реагираа и земјоделците и откупувачите. ...

Предлог законите за стратешки инвестиции исчезнаа од дневниот ред на собранието

Пратениците на власта ги повлекоа Предлог законите за стратешки инвестиции за кои требаше денеска да се води расправа во Собранието. Овие законски решенија ...

Просечната плата во декември 39 998 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2023 година, изнесувала 39 998 денари и во однос на декември 2022 е поголема за 16.4 отсто, соопшти ...

Земјоделците од Централна и Источна Европа денеска ги блокираат границите и големите градови

Земјоделците од земјите од Вишеградската група и балтичките републики денеска со трактори тргнаа кон големите градови и кон границите, кои ќе ги блокираат два ...

Народната банка и ЕИБ ќе соработуваат за поддршка на зелените финансии

Народната банка и Европската инвестициска банка (ЕИБ), денеска, потпишаа Договор за соработка, со кој се обезбедува поддршка на напорите на Народната банка во ...

Раст на БДП во над 95 отсто од регионите на ЕУ во 2022 година

Реалниот бруто домашен производ во 2022 година бележи раст во 231 од 242 региони на ЕУ или во 95,45 отсто од нив, покажуваат податоците на Европската статистичка агенција ...

Железници тонат во долгови, владата префрла пари за плати

Нова буџетска инекција за Македонски железници. Владата му додели 2,5 милиони евра на МЖ транспорт, пари за плати, но и за враќање на долговите. Оваа одлука е ...

Манифест за економски раст

Стопанската комора на Северозадна Македонија подготви стратешки документ со кој велат дека се гарантира развој на македонската економија. Од ова бизнис ...

Синдикална кошница: Минималните трошоци на едно семејство во февруари изнесуваат 57.476 денари

Скоро 1 000 евра изнесува минималната синдикална кошничка за месец февруари. Споредено со синдикалната минимална кошница за месец јануари која изнесува 57 163 денари ...

Минималните трошоци на едно семејство во февруари изнесуваат 57.476 денари

Минималните трошоци на едно семејство во февруари се зголемени за 313 денари во однос на јануари, покажуваат податоците на синдикалната потрошувачка ...