Економија

Издадени првите дозволи за работници од Бангладеш и Непал во Македонија

Двајца работници од Непал и десет Пакистанци се на пат да добијат работни дозволи, откако македонската Агенција за вработување дала позитивни мислења за нив. Со ...

Азески: Политичките елити го кочат развојот на бизнисот и економијата

Дали бизнис секторот останува на ставот дека наместо замрзнување на цените на производите подобро е да се активираат стоковите резерви? Азески со долга ...

Битиќи: Увозот на работна сила не е долгорочно решение, но економијата не може да чека

Агенцијата за вработување ги издаде првите позитивни мислења за  работна дозвола за странци  до министерството за внатрешни работи. Се работи  за две лица ...

Издадени првите дозволи за работници од Бангладеш и Непал во Македонија

Агенцијата за вработување од почетокот на годинава заклучно со вчера има издадено позитивни мислења за издавање работна дозвола за странец до Министерството за ...

Доларот зајакна, паднаа цените на нафтата

На повеќето азиски берзи денеска цените на акциите пораснаа трет ден по ред, бидејќи се намалија стравувањата од банкарска криза и откако вчера берзанските ...

Одлука за замрзнување и намалување цени на хигиенски производи

Владата на Република Северна Македонија донесе Одлука за определување највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало. Станува збор за тоалетна ...

Ребаланс на буџетот и инвестиции

Неминовен е ребаланс на буџетот, оти власта потфрли со собирањето на ДДВ, тврди Гордана Димитриевска Кочовска од ВМРО-ДПМНЕ. Поранешната заменик министерка за ...

Експерти: Замрзнувањето на цените нема да го оживее туризмот на долг рок

Замрзнувањето на цените на одредени производи поволно ќе влијае врз угостителството но не е долгорочна мерка која би направила големи поместувања кога се во ...

Замрзување на цени

Се замрзнуваат цените на тоалетната, влажните марамици, пелените и хигиенски влошките за 13 проценти. Намалувањето, како што кажа министерот Бектеши, ќе биде 13 ...

2,6 милиони долари од ундп и од шведската агенција за развојна соработка за поддршка на општините

Општините, особено помалите кои имаат ограничени човечки и финансиски ресурси, тешко се снаоѓаат со подготовка на поголеми, инфраструктурни проекти за кои се бара ...