Економија

Бизнисот и владата на различни „бранови должини“ за данокот на солидарност

Четириесет милиони евра помалку од претходно планираното ќе собере државата од новиот данок на солидарност, кој вчера влезе во сила. Според министерот за финансии ...

Светска банка: Економското вклучување на ЛГБТИ луѓето ќе го зголеми БДП на Северна Македонија и Србија

Политиките насочени кон зајакнување на социјалното вклучување на ЛГБТИ заедницата би можеле да помогнат во градењето на поправедни и рамноправни општества и ...

Митреска: Резултати од монетарната политика се големата доверба во домашната валута и забавувањето на инфлацијата

Резултатите од монетарната политика што ја води Народната банка ги гледаме во забавувањето на инфлацијата, големата доверба во домашната валута, но и во умереното ...

Курсна листа на НБРСМ: Колку чини еврото денес?

Според курсната листа на НБРСМ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.5110 денари, а на американскиот долар 57.8491 денари. Средниот курс на британската фунта ...

Предлог одлуката за прераспределба на Буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет

Собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска треба да расправа за Предлог одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на ...

Владата ќе одлучува за поевтинување на пијалаците

Владата денеска треба да донесе одлука за намалување на цените на пијалоците. До крај на неделава се очекува да биде завршена  анализата со владините мерки да ...

Продолжуваат инспекциските контроли во маркетите

Инспекциските контроли со засилено темпо ќе продолжат и во следниот период а трговците кои нема да ги намалат цените на производите кои ги утврди владата ќе ...

Горивата поевтинуваат за денар и пол

Од полноќ поевтинуваат за денар ипол еуросупер бс-95, еуросупер бс-98 и дизелот, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика. Со тоа, новата цена на еуросупер ...

Конференција „Регионална интеграција преку подобри даночни и царински системи на земјите од Западен Балкан”

Поентирање на регионалната соработка во делот на даноците за земјите кои имаат слични даночни системи со нашиот е фокусот на експертите на конференцијата ...

Интервју со Синиша Наумоски извршен директор на Академијата за банкарство

Каматните стапки на кредитите ќе продолжат да растат и во периодот што следи. Експертите се на став дека ваквото затегнување на монетарната политика е поради ...