Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Гостување на Павле Трајанов, Демократски сојуз


„Сон што трае 30 години“! Ова е слоганот на Театарот за деца и младинци, кој е единствата институција во земјава која никогаш не престана со својата работа при изведбите на претстави. Ќе евоцираме спомени за 30 години од Театарот, но и ќе зборуваме за предизвиците со кои се соочиле и со кои се соочуваат во изминатиот период, заедно со директорката, Катарина Илиевска Силјановска.


Уметноста во вакви тешки времиња отсекогаш си ја заземала улогата на коректив на општеството, но, и „прва помош“ при падот на духот. Мијата е една од пејачките во Македонија која постојано изненадува со своето творештво и која прави пресек на нашето живеење, преку своите композициски остварувања. Токму со неа разговараме во првото интервју за денеска, при што ќе ја промовираме и нејзината најнова песна, „Маска“.


12 невладини организации од Кочани одлучија заеднички да се борат против загадувањето на воздухот, водата и воопшто - загадувањето на природата. Се здружија во „Одбор за здрав живот“. Сметаат дека граѓаните треба да продолжат со притисок врз институциите, како во случајот со „Пејпер мил“. 

Една од првите иницијативи ќе им биде и да се преиспита градењето на мала хидроцентрала, над браната Гратче. Своите иницијативи ќе ги испраќаат до општината, но и до пратениците и до државните институции. Велат дека здружени ќе си го вратат епитетот на најчист град во државата. Интервјуто со Зоран Тодоров од Одборот, го направи колешката Виолета Кожинкова.