Култура

Концерт на Марија Јакимовска и Билјана Петровска

Во рамки на „Есенски музички свечености“ 2022, во Културно информативниот центар во Скопје вечер ќе се одржи концерт на Марија Јакимовска – флејта и Билјана ...

Претставниците на песна за детска Евровизија: Гости во емисијата Неделен микс

Лара, Ирина и Јован се децата кои ќе ја претставуваат македонија на детската Евровизија на 11ти декември во Ереван, Ерменија во продоложение дел од нивниот разговор ...

Изложба на Мирослав Масин

Самостојната изложба на Мирослав Масин денеска ќе биде отворена во Галеријата „Ел Греко“. Мирослав Масин уметничката кариера ја почнува повлијаен од ...

Ден на бесплатни стрипови

Повеќе од 500 стрипови денеска, од 10:00 до 15:00 часот, бесплатно ќе бидат поделени во стрип-книжарницата „Бункер“ во рамки на „Ден на бесплатни стрипови“. По ...

„Immersium“ – нова дигитална алатка за археолошкиот локалитет Стоби

Во Театарот на археолошкиот локалитет Стоби од денеска е во функција новата мобилна апликација „Immersium“, која низ истражување, едукација и забава, на ...

Европски филмови на деветтиот „Фестивал на тркала“

Европски филмови денеска и утре ќе се прикажуваат бесплатно во рамки на деветтиот „Фестивал на тркала“ во Кинотеката и онлајн. Филмовите ќе бидат достапни ...

Еден од најангажираните млади актери во регионот, Милан Мариќ, гостин во Неделен микс

Еден од најангажираните актери во регионот, Милан Мариќ гостуваше во новото издание на Неделен микс.

Концерт на Паскал Голоа со учениците од средно музичко училиште „Илија Николовски –Луј“

Паскал Голоа, директор на Музичкиот конзерваториум Моцарт во Париз, вечер во Музеј на македонската борба ќе одржи мастер клас по оркестрирање со учениците од ...

Групна изложба „Места на дарежливост -трансформативни станици“

Во КЦП Центар-Јадро со почеток од 20 часот ќе биде отворена групна изложба „Места на дарежливост -трансформативни станици на која ќе бидат претставени проекти на ...

„Персонификација“ – изложба на цртежи на Стефан Јакимовски

Во Струмица вечер ќе биде отворена третата самостојна изложба на цртежи „Персонификација“ на Стефан Јакимовски. Овие цртежи во голем дел во самата основа се ...