Култура

Годишна завршна изложба на учениците од средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“

Средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“ - Скопје вечер во 21 часот ќе ја отвори Годишната завршна изложба на учениците од прва до четврта година во ...

Во Прилеп завршува МТФ „Војдан Чернодрински“

Со доделувањето на наградите и со концерт на Добрила и Дориан дуо во чест на наградените, вечер во Прилеп ќе заврши 58. Македонски театарски фестивал „Војдан ...

Групна изложба на ДЛУМ

Изложбата „Поместени граници“ е веќе традиционална изложба од годишната програма на ДЛУМ, одобрена од Министерството за култура. Оваа година, изложбата има ...

Филхармонија во Градскиот парк со „Одисеја 2024“ - музиката од филмовите на славниот Кјубрик

Македонската филхармонија ќе го реализира традиционалниот концерт „Филхармонија на отворено“, кој ќе донесе разновидност и секако, несомнен квалитет. Во ...

„Танец“ со концерт посветен на музичарот Ѓорѓи Димчевски вечерва во МНТ

100-годишнината од раѓањето на Ѓорѓи Димчевски, еден од легендарните македонски музичари од сферата на народната музика, ќе биде одбележана со концертот наречен ...

„Виолин Фест“ во Македонската филхармонија

Звуци на виолините на млади исклучителни таленти од светот ќе го исполнат воздухот на 10-тото издание на престижниот „Виолин Фест“, кој на 12 јуни ќе одржи во ...

Македонската поетеса Дамјановска на 54. издание на фестивалот во Ротердам

Македонската поетеса Ива Дамјановски беше претставена на 54. издание на поетскиот фестивал Poetry International, што се одржа од 6 до 9 јуни во Ротердам, Холандија, соопшти ...

Промоција на романот „Кој го уби Едгар Алан По“ на Владо Јаневски

Во кафе-книжарницата „Буква“ во Скопје вечер ќе биде промовиран најновиот роман „Кој го уби Едгар Алан По“ на писателот Владо Јаневски, во издание на ...

Последна вечер на 23. „OFFest“

Во Младинскиот културен центар денеска се одржа четвртата, завршна вечер на „OFFest“ во чии рамки беа концертите на три извонредни европски состави: фуриозниот ...

Примена на вештачката интелегенција и музиката: Помага, но кој може да ја замени душата на композицијата

Примената на вештачката интелигенција и новите технологии во музиката се присутни меѓу македонските музичари и артисти одамна. Некои од нив ги применуваат ...