Култура

„Тоска“ од Пучини вечерва на „Мајски оперски вечери“

Во рамките на 52. издание на „Мајски оперски вечери“ вечер на сцената на НОБ ќе биде изведена операта „Тоска“ од Џакомо Пучини под диригентската палка на ...

Ретроспективна изложба на Драган Верговски – Алпи во Чифте амам

Ретроспективната изложба на Драган Верговски – Алпи вечер, во 20 часот, ќе биде отворена во галерискиот простор на Чифте амам. Изложбата ќе биде поставена еден ...

Мерсиха Шукри: Како во медицината така и во музиката секој ја бара својата искра на животот

Мерсиха Шукри е првиот студент по харфа во Македонија, и прв дипломиран харфист на факултетот за музичка уметност во Скопје. Својата лична харфа ја купува дури по ...

Изложба на фотографии „Али Фети Окјар - истомисленик и соработник на Ататурк“

Вечерва во култниот Чифте Амам ќе биде отворена изложбата на фотографии „Али Фети Окјар – истомисленик и соработник на Ататурк“. Бил наречен како човекот ...

Концерт на познатиот „Хрватски гитарски квартет“ во Скопје

Во организација на платформата „За тебе“ за првпат на 28 мај, во Скопје ќе гостува „Хрватски гитарски квартет“ во состав: Зоран Дукиќ, Петрит Чеку, Марое ...

Свечено врачување на наградата „Роман на годината“ за 2023 година

Во понеделник на 20 ти мај во 19:30 часот во Драмскиот Театар Скопје, ќе се одржи свечено врачување на наградата „Роман на годината“ за 2023 година. Овогодишен ...

„Простор за разговор“ за јакнење на родовата еднаквост, на културната сцена во шест градови

Со серија културни настани „Простор за разговор“, кои ќе се одржат во шест градови во државата кон крајот на мај и почетокот на јуни,  ХЕРА - Асоцијација за ...

„Превртена археологија – Човекот кој игра меѓу фактите и архетиповите“ - изложба на Вилсон Нето

Ликовниот уметник Вилсон Нето вечер во Музејот на Град Скопје ќе ја прикаже својата самостојна изложба „Превртена археологија – Човекот кој игра меѓу ...

Изложба на слики на Билјана Билбилоска во Париз

Изложба на слики  „Underpainting“ од Билјана Билбилоска денеска ќе биде отворена во Cite Internationale des Arts во Париз. Таа ќе се претстави со дела изработени во акрилна ...

Концерт на џез вокалистот Курт Елинг со Националниот џез оркестар

Во Македонскиот народен театар, вечер со почеток во 20 часот, ќе се одржи концерт на џез вокалистот Курт Елинг со Националниот џез оркестар, под диригентска палка на ...