Култура

Инклузивна танцова претстава „Рефлексија“ во НОБ

По повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост, денеска на големата сцена во Националната опера и балет во Скопје ќе се одигра инклузивната танцова претстава ...

Изложба „Атлас на македонската модерна архитектура“

Во Галерија 2 во Младинскиот културен центар – Скопје вечер ќе биде отворена архитектонската изложба „Атлас на македонската модерна ...

Ретроспектива на филмовите на чешкиот режисер и глумец Јиржи Менцл во Кинотека

Кинотека во соработка со Амбасадата на Чешката Република од 1 до 11 декември организира ретроспектива на филмовите на чешкиот режисер и глумец Јиржи ...

Концерт „Раат“ на Џијан Емин во Филхармонија

Во Филхармонија вечер ќе се одржи концерт насловен „Раат“ – авторски проект на композиторот Џијан Емин со оркестарот на Македонската филхармонија. ...

Изложба на фотографии од Живко Јаневски во КИЦ

Во Културно информативниот центар – Скопје вечер ќе биде отворена изложба на фотографии на Живко Јаневски насловена „Точки на интерес“. -Оваа изложба е ...

Концерт на Марија Јакимовска и Билјана Петровска

Во рамки на „Есенски музички свечености“ 2022, во Културно информативниот центар во Скопје вечер ќе се одржи концерт на Марија Јакимовска – флејта и Билјана ...

Претставниците на песна за детска Евровизија: Гости во емисијата Неделен микс

Лара, Ирина и Јован се децата кои ќе ја претставуваат македонија на детската Евровизија на 11ти декември во Ереван, Ерменија во продоложение дел од нивниот разговор ...

Изложба на Мирослав Масин

Самостојната изложба на Мирослав Масин денеска ќе биде отворена во Галеријата „Ел Греко“. Мирослав Масин уметничката кариера ја почнува повлијаен од ...

Ден на бесплатни стрипови

Повеќе од 500 стрипови денеска, од 10:00 до 15:00 часот, бесплатно ќе бидат поделени во стрип-книжарницата „Бункер“ во рамки на „Ден на бесплатни стрипови“. По ...

„Immersium“ – нова дигитална алатка за археолошкиот локалитет Стоби

Во Театарот на археолошкиот локалитет Стоби од денеска е во функција новата мобилна апликација „Immersium“, која низ истражување, едукација и забава, на ...