Македонија

Дисциплинската комисија бара разрешување на Вилма Русковска од обвинителската функција

Вилма Русковска да се разреши од обвинителската функција, бара  Комисијата за утврдување дисциплинска одговорност на јавен обвинител по спроведената ...

Лога го потпиша решението за неусогласеност на името на Здружението „Цар Борис III“ Охрид

Министерот за правда Кренар Лога го потпиша решението за неусогласеност врз основа на добиеното негативно мислење од Комисијата за употреба на имиња на личности ...

Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан го прогласи „Алкалоид“ за водечки инвеститор во регионот

По повод петгодишнината од формирањето, Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (WB6CIF), кооснован од Европската Унија, на почетокот на 2023 година објави ...

Селими за ТВ 24: Клубовите беа формирани да и служат на деструктивната политика на бугарското ВМРО

Политички анаитичар и директор на Демократската лабораторија Сефер Селими во емисијата 24 анализа истакна дека бугарската политика беше киднапирана и ...

Марковиќ за ТВ 24: Нема проблем да се пререгистрираат имињата под други имиња

Универзитетскиот професор Ненад Марковиќ во емисијата 24 анализа смета дека темата е голема во нашите очи, но не и кај Бугарите. Темата брзо се исцрпила и е ...

Наумовски за ТВ 24: Отварањето на бугарски клубови не е проблем, туку именувањето со имиња кои предизвикуваат вознемиреност кај граѓаните

Поранешниот вицепремиер за евроинтеграции Васко Наумовски во емисијата 24 анализа рече дека не е проблемот во формирањето на клубови, но проблем се спорните ...

Директорите на националните архиви од поранешна СФРЈ денеска се сретнаа во Скопје

Првите луѓе на националните архиви од државите сукцесори од поранешна СФРЈ овластени од своите влади седнаа на заеднички состанок во Скопје каде се разговараше ...

Преспанското езеро, полека но сигурно ја губи битката за опстанок

На Преспанското Езеро му се случува еколошка катастрофа алармираат експертите.Покрај климатските промени и недостигот на вода, езерото е во фаза на еутрофикација ...

Никако да почне реконтрукција на Универзалната сала

Реконструкцијата на Универзалната Сала е соочена со многубројни проблеми, поради несоодветното планирање и прокетирање. Градоначалничката Данела Арсовска ...

Се договорија синдикатите и министерството за здравство, зголемување на платите од 2000 до 3000 денари

Падна договор меѓу синдикатите за здравство и ресорното министерство, ќе се потпише анекс на колективниот договор, нешто што синдикатите го бараа шест месеци ...